Blogu açtık, ismini ekmekaskina koyduk, e hani ekmek nerde? Unuttum ekmek olayını tamamı ile! Tatlı sevmememe rağman tatlıya baya bir takıldım bu aralar. Koymayı unuttum ama hafta sonu halam ve babaannemle gittiğimiz 5 saatlik brunch/öğlen/çay saati/akşam yemeği tarzı Çırağan gezimizde yediğim muhteşem key lime pie'dan bahsetmeden geçemeyeceğim. O nasıl bir tattır?
Bir sonraki atılımımda direk key lime pie yapmak zorundayım bunu anlamış olduk. Key lime pie tabakta yalnız kalmasın diye aldığım öbür tatlılar da fena değildi, malum La Duree'nin açılacak olmasıyla patlayacak makaron furyası buraya da sıçramış ama ıııh, olmamış. Makaron için Divan diyorum La Duree gelene kadar. Makaron yapmaya falan çalışmayacağım bu arada, hiç uğraşamam, o kadar dantel detay, sanat işlere giremem ben gerçekten. Daha çok göz kararı, hata yapma olasılığının düşük olduğu tariflerde buluşmak üzere...
Tatlı sevmiyordun değil mi sen??
Whole Wheat Irish Soda Bread- Tam Tahıllı Karbonatlı Ekmek 200 derece fırın
1 cup un
1 ÇaK karbonat
4 ÇK tereyağı
3 ÇK süt
1 ÇK su
Eveet, ekmek aşkıma geri dönüyorum. Öncelikle 2 farklı unu, tuzu ve karbonatı aynı kaba eleyerek başladım. Yapmasam da olurdu sanırım çünkü tam tahıllı unun içinde 7 çeşit olduğundan, süzgeçten geçemediler. Aaah aaaah, mantık hatası.
Tarif, sonrasında tereyağını un karışımına yedirmeyi söylüyordu ama daha önce soğuk tereyağı/un karıştırma deneyimlerim hüsranla bittiğinden, ben direk tereyağını eritip öyle ekledim, bal gibi de oldu. Islak kum görüntüsünü yakalayıncaya dek karıştırdım.
Islak kum mu?
Yoğurt, süt ve suyu da ekleyip karıştırdım.
Hamur biraz ıslak oldu, o yüzden tarifteki yoğurdu azalttım ve unu yükselttim. Ben de un ekledim ve ekmeğim fırın için hazıııır! Ama değilmiş, çünkü fırın tepsimi, brownie'lerimi restorana götürmek için kullanmıştım. Ve orada bıraktım. Hımmm borcamla ekmek olmaz. Baya bir düşündükten sonra, et için çıkarttığım dökme demir tavamı gördüm.
Mutfağımın bir numaralı adamı olan bu tava, önceki yazımda da bahsettiğim Paula Deen'in de çok kullandığı bir edevat. Kendisi muhteşem biscuitlerini (kfc stili) hep dökme tavalarda yapıyor, neden olmasın diyerek ekmeğimi demir tavaya oturtup, üzerine de X şeklinde bir kesik attım. Bu arada fırının alt gözüne borcam içinde su koymayı unutmadım, ekmek yapıyorum değil mi?
Tarifte fırına koyduğum ekmeği sadece 30 dk pişirmem öneriliyordu. Olmadı tabii ki. Sanırım bizim fırında bir sıkıntı var. Gerçekten daha yavaş pişiriyor.
55 uzuuuun dakika ve 3/4 modern family bölümü sonunda ekmeğim mideme servise hazır! Benan da tam servise hazırlarken geldi, diyet kafasında olduğundan sadece koklamak ve bakmakla yetindi ne yazık ki. Bu arada diet mi diyet mi diye bir soru geldi ben bunu yazarken yanımda yatan Benan'dan, www.tdk.gov inanılmaz bir site.
Tadına baktım, i-na-nıl-maz!!! Ekmek soğumadan boşalan tavaya etleri de atıp bir ziyafet çektik. Benan ekmeğin rüyalarına gireceğini söylemekle yetindi, ben ona diyeti bitince en kral ekmeği yapacağım haberi yok. İlk ekmeğim cepte, herkese iyi geceler, 20:30'da Glee var kaçırmayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder