Oturduğu yerden ekmek yemekten, kendi fırınında ekmek yapmaya kadar gitmeyi düşünen bir delinin aklından geçirdikleri

Perşembe, Kasım 04, 2010

Oturduğum yerden brownie

25 yaş, sağlıklı bir insanın hayatının 3 veya 4'te biri olarak görülebilir. İnsanın artık akıllanmasının gerektiği, liseyi bitirişinin, ehliyet alışının, ilk defa göğsünü gere gere bir kadeh şarap isteyebildiği zamanın üzerinden tam 7 koca sene geçmiş. Aslında garip bir yaş, ne tam büyük insan, ne fırlama genç, garip işte. Ben yaşımı başımı unutup 2 gün önce köpeklerimin oyununa gelip, işe gitmek üzere arabama yürümek yerine, bahçede yaramazlık yaptım. Yaptım yapmasına da, 4 bacağım olmadığından mıdır yoksa artık 10 yaşında olmadığımdan mıdır, bahçeye atlarken sağ ayağımı çatlatıverdim. Sıkıntı burada işte.


Alçıya alınamayan ayağım nedeni ile, bir süre yatak/ev hapsine çarptırıldım. Akılsız başın cezasını eller ve ayaklar çekermiş, doğruladım. Eh durum bu olunca, haliyle bir önceki post'umda yapmak için sıralayıp inatla yapmadığım şeylerle baş başa kaldım. 54 sayfa kitap, yatağımın üzerindeki  boşaltılmış çantalar ve arkadaş ziyaretlerinden, bana bakmaktan yorulup, uyuyakalan hasta bakıcımdan sonra artık brownie zamanı.
Hasta edicim ve hasta bakıcım beraber rüya aleminde.

Mascarpone'li brownie'min arkadaşlarımdan ve ailemden aldığı 10 yıldızlı puandan sonra, iyice kendimi kaptırdım bu işe artık. Ayağım nedeniyle hızlı ve seri bir şekilde yapacak bir tarif ararken, Irish Cream Brownie'yi buldum. Irish Cream bizim bildiğimiz Baileys, yerine Hare ürünleri de kullanılabilir. Ya da krem peynire direkt vanilya esansı katarak da alkolsüz versiyonu yapılabilir. Güzel Hanım ve Atilla'nın da yardımıyla, minimum eforla, maksimum tat veren 10 kaplan gücünde bir brownie oldu.

Irish Cream Brownie- Baileys'li Brownie 180 derece fırın

Çikolatalı bölümü için

1 cup-200 gr tereyağı ben yine az kullandım, hem bu sefer tarifte krem peynir de var, 80 gr yeterli

113 gr 'unsweetened' çikolata 'semisweet'i çözemeden 'unsweetened' çıktı başıma, bizim markette yok öyle bir şey, bitterle idare edeceğiz artık, 140 gr bitter çikolata

4 yumurta

200 gr un

250 gr şeker Sakın ha!ben 100 gr koydum yetti!


Ben 1 ÇK kakao da ekledim


Krem Peynir/Baileys bölümü için

2 x 8 oz-500 gr krem peynir Ben 2 paket Pınar Beyaz kullandım, kullanmaz olaydım çok fazla geldi. Kesinlikle sadece 1.5 kutu kullanmak gerek


1/3 cup-45 gr toz şeker Benim brownie biraz tuzlu oldu, sanırım krem peynirde tuz var, o yüzden arttırmakta fayda var, 80 gr toz şeker


3 ÇK Baileys ya da Hare

1 yumurta

Fırını 180 dereceye ayarlayıp çikolatalı bölümle başladım. Çikolataları parçalayıp kenara aldıktan sonra, tereyağını erittim ve bir önceki tarifteki gibi sıcak tereyağını çikolataya döküp karıştırdım.

4 tane oda sıcaklığında yumurtayı, şekerle bir kaba kırıp köpük köpük olana kadar çırptım.

 Burda mikser kullanımı iyi olabilir, Güzel Hanım baya yoruldu.

 Yumurtaların içine yavaş yavaş yedirerek, süzgeçten un ve tuz ekledim. Soğumaya bıraktığım çikolata karışımımı da yedirince, brownie'nin ilk katı hazır oldu.

 Folyoyla kapladığım borcamın içine, çikolatanın yarısını döküp yaydım, biraz kalınca bir hamur, spatulayla ittirmek gerekiyor.

Sırada krem peynir var. Krem peyniri kaba aldığımda problemi hemen tespit ettim. Soğuk krem peyniri nasıl çırpabilirsin ki?? O yüzden size peyniri oda sıcaklığında kullanmanızı tavsiye ederek, utandırıcı durumu geçiyorum.


Peynirin içine şekeri de ekleyip uzuuuun bir süre belki daha çabuk ısınır diye kucağımda karıştırdım. Sonunda bana boyun eğen krema kıvamındaki peynirin içine 1 yumurta ve kendimi zor tutarak sadece 3 ÇK Baileys ekledim.

İlk karıştırmaya başladığımda peynir parça parça oldu baileys ayrı yere gitti, yumurta ayrı. Gerçekten çok çirkin bir görüntü oldu. Ama sabır, sonra gayet güzel açık kahve bir karışım oluyor.

Kendi halinde takılmakta olan brownie hamurunun üzerine, Baileys bölümünü döktüm, benimki çok fazla geldi, tarifi ona göre değiştirdim. Kalan brownie hamurunu da 3. kat olarak üzerine eklemem gerekiyordu teoride. Baya zor bir şeymiş bu. Baileys'li bölüm çikolatalıdan çok daha akışkan. Hiç bir şekilde üzerine sürülmüyor, im-kan-sız! 'Yaratıcı' bir çözümle direkt çikolatayı kaşıkladım üzerine.
Evet, pek de güzel değil ben de biliyorum da.. Yapacak bir şey yok, önemli olan tadı. Önemli olmak yapmak değil mi! Neyse, durum yukarıdaki gibiydi, Atilla'nın verdiği akılla,biraz spatulayla karıştırıp sanatsal bir hava vermeye çalıştım, sonunda sinir olup fırına koydum.

Tam tamına 45 dk sonra Baileys'li Brownie pofuduk pofuduk olup, fırından çıkartıldı.

Çocukken çirkin olup, büyüyünce güzel olanlar vardır ya, tamam çirkin çocuk yok anladık da! İşte tam onun gibi oldu bu brownie, çirkin ördek! Fırından sonra muhteşem bir hal aldı, tadı da gayet güzeldi. Ben çikolatacı olmadığımdan, tuzlu krem peyniri güzel bir değişiklik oldu. Ama bir önceki brownie'yi deneyen 'Bitter Arman', buna düşük not verdi. Eeeee herkesi de mutlu edemeyiz değil mi, zevkler ve renkler, benden bu kadar.

1 yorum:

  1. BengiCem, dunku brownin i bugun yaptim, gercekten harika oldu,, arkadaslar herkese tavsiye edilir

    YanıtlaSil