Oturduğu yerden ekmek yemekten, kendi fırınında ekmek yapmaya kadar gitmeyi düşünen bir delinin aklından geçirdikleri

Çarşamba, Kasım 03, 2010

Peynirli Brownie olur mu?

Oluyormuş gayet, al sana mascarpone'li brownie. Dün peynirleri yiyerek keyif yaptım, bugün işbaşı artık, hayat devam ediyor. Bu hafta içi evcimen bir hayat yaşama isteğim nedeniyle, baya bir boş zamanım olacak belli ki. Okunmak üzere baş ucuma koyduğum, artık resmen dağ olmuş, sadece ilk 4 sayfası okunmuş kitaplar gözümde büyüyor, onları rahata kavuşturmayı planlıyorum.. Yazlıkları kaldırıp, kışlıklara yer açabilirim, çantalarımın içindeki buruşuk fişleri ve bozuklukları ayırabilirim, bir türlü giymediğim kıyafetlerimi ayıklayabilirim. Sevgili Esen'in bugün dolabında yaşadığı darlanmadan sonra, ben de dolabımda bir düzenlemeye girmeye karar verdim. Ama iş başa düşünce, baktım da yani mayolar dışında yazlık her şeyi üzerine bir hırka, altına bir çorapla gayet giyiyorum ben?! Mevsimlik insan olmadığıma karar verip yine sıcacık mutfağa, Mascarponeli Brownie yapmaya indim! Heh, baya zor oldu dolap ayıklamak yerine brownie yapmak...


Özellikle brownienin içine katılmadan önce, Wasa'nın üzerine sürüp tırtıklanan muhteşem mascarpone'den sonra. Bu kadar tatlı yapıp konuştuğum için midir nedir, bir kaç gündür aklım hep peynirlerde. Bugün yine gidip biraz brie ve rambol edindim, brownie'mi beklerken mutfakta yapacak bir şeylerim oldu, babam da katılınca, brownie'ler fırında biraz yalnız kaldı.


Tarif amerikan ölçüleri kullanıyor, aslında gram sistemine göre çok daha basit. Bizim içimizde de var kolay tarif verme aşkı, alabildiğince un, bir fiske tuz,1 su bardağı, 1 kaşık.. Hangi su bardağı? Hangi kaşık? Bunu adam gibi bir ölçüye çevirsek belki herkes mutfağında bir şef olacak. Ben 'measuring cups'ı olmayanlar için, bakıp gramajlarını da yazacağım, ama yine de ben cups sistemi ile yapacağım brownie'mi, bakalım.

*Amerikan cups ölçüleri/gram karşılıkları için daha fazla bilgi için http://allrecipes.com//HowTo/cup-to-gram-conversions/Detail.aspx

Chocolate Mascarpone Brownie -Mascarpone Peynirli Brownie

1 cup-227 gr tuzsuz tereyağı Yine yağ fazla geldi gözüme, bana neler oluyoooor, 160 gr kullandım

3 oz-85 gr 'semisweet' çikolata- ben semisweet'in buradaki halini bulamadım, 3/4 bitter+1/4 sütlü kullandım (günlük hayatta kesirleri kullanacağım yer burasıymış!) ben 100 gr kullandım

1 cup-227 gr toz şeker 100 gr şeker

1/2 cup-113 gr kakao 140 gr kakao

1/2 cup-113 gr mascarpone peyniri, yumuşatılmış 125 gr

1/2 cup-113 gr un

3 büyük yumurta, oda sıcaklığında- hamur işlerinde oda sıcaklığında yumurta kullanma olayı ilgimi çekti, bir kaç tarifte daha gördüm, araştırıp, bildireceğim. Yumurtaları oda sıcaklığına getirmek için ya yarım saat tezgahta bekletmek ya da ılık suyun içerisinde 15 dk bekletmek yeterli.

2 ÇaK vanilya esansı

1/4 ÇaK tuz

Chocolate Ganache- Türkçesini bulamadım, çikolatalı krema sos gibi bir şey

6 oz- 170 gr 'semisweet' çikolata- 2 büyük paket eti 160 gr geliyor, ben öyle yaptım

6 ÇK krem şanti

3 ÇK tuzsuz tereyağı 30 gr tereyağı

Öncelikle mascarpone ve yumurtaları tezgaha çıkarttım, oda sıcaklığına gelmeleri gerekiyor tarif için. Ben sabırsız olduğum için, direkt yumurtaları ılık suyun içine oturtuverdim. 15 dk bekledim, gerçekten işe yarayan bir yöntem.

Fırını 160 dereceye ayarlayıp, tarife başladım. Öncelikle çikolatayı küçük parçalara bölmeliydim ama ben tereyağını erittim nedense, siz öyle yapmayın. Tereyağı hemen eriyor, ama çikolata parçalamak zor baya. Neyse önce azıcık sütlü, çoğu bitter olarak 85 gr çikolata topladım. Aslında biraz göz kararı yaptım gramajından tam emin değilim, resmi altta işte.

Sonra, çikolataları bıçakla un ufak ettim.

Bir önceki brownie tarifimde çikolata ve tereyağını beraber eritmiştim. Bu tarifte tereyağını eritip, çikolatanın üzerine dökmem gerekiyordu, gerçekten de daha iyi oldu!

Erittiğim 180 gr tereyağını, parça çikolatanın üzerine döktüm, 30 sn bekledim ve karıştırdım. Bu arada çikolata/tereyağı işini büyük bir kapta yapmakta yarar var, bütün malzemeler o kapta karışacak. Gerçekten iyi bir yöntem, hızla karıştırdığım çikolata ve tereyağı inanılmaz bir kıvam aldı, tadına bakmadan edemedim.
Şeker+tuz+kakaoyu bir süzgeçten çikolata karışımına döküp iyice karıştırdım.

Vanilya esansı+3 yumurta+mascarpone'yi de ekleyip iyice karıştırdıktan sonra, unu da ekledim. Unu da ekleyince artık fazla karıştırmamak gerekiyormuş, o yüzden fazla kurcalamadım., minimum spatula darbesiyle işi hallettim.

Geçen brownie'm borcamdan ayrılmak istememişti, o nedenle bu sefer yeni öğrendiğim bir hile kullanıp, borcamı folyoyla kapladım. Brownie hamurunu folyoya döküp, 160 derecelik fırına koydum.

Tam 45 dakike, sayısız peynir ve 2 kadeh rose'den sonraaa, kürdan testini de geçen mascapone'li brownie hazır! Sevgili esen'in aldığı soğutma teline aldığım brownie'mi 1 saat rahat bıraktım.

Ganache için de, 30 gr tereyağı ile 100 ml kremayı erittim.140 gr ufalanmış çikolatanın içine döküp, 30 sn bekleyip karıştırdım.

Brownie'nin iyice soğuduğuna emin olunca, üzerini Ganache ile kapladım. Bu arada çikolata sosunun gerçekten ılık olması lazım, çok sıcak olursa kekin üzerinden akıyor, soğuk olursa sürülmüyor.

Veeeee Mascarponeli Brownie sayın seyirciler!!!!

1 yorum:

  1. Bir firin icin kac ekmek yemek gerek bilemiyorum ama yazilarini keyifle okuyorum..

    YanıtlaSil